Ručně šité přírodní matrace

Ručně šité přírodní matrace

Jsme si velmi dobře vědomi toho, jak důležité je vybrat si do kvalitní postele neméně kvalitní matraci. Proto jsme pro Spiritbeds dlouho a pečlivě hledali takového výrobce, který bude vyhovovat naší filosofii a standardu- to jest kvalitní, ruční a česká výroba z čistě přírodních materiálů. Našli jsme ho v malé řemeslné dílně z Podkrkonoší, která se - stejně jako my - snaží s pokorou k lidskému úsilí i přírodním zdrojům o poctivou řemeslnou a materiální hodnotu. Tyto matrace se vyrábí z přírodních materiálů té nejvyšší kvality, jako je kokos, bavlna, přírodní kaučuk, koňské žíně a další typy živočišných chlupů a každá z nich je díky ruční výrobě svým originálem. Přírodní materiály mají navíc tu velkou výhodu, že se z nich neuvolňují žádné zdraví nebezpečné látky, jako tomu může být u matrací umělých. Matrace má jedinečnou, odzkoušenou skladbu jádra, které poskytuje jak maximální hygieničnost, suché mikroklima, zabraňující vzniku a rozmnožování roztočů,tak správnou podporu páteře, a díky použitým materiálům, jako jsou koňské žíně a 100% bavlna, minimalizuje následky a vznik alergických reakcí. Oproti futonovým matracím má tato přírodní matrace navíc prošívanou bočnici a je tak mnohem komfortnější. Při správné péči nám takováto matrace může vydržet i 20 let.


Vlastnosti a specifikace použitých materiálů:




BAVLNÍK BYLINNÝ

Bavlna je neocenitelná pro pevnost v tahu a ohebnost, zároveň je pružná a vzdušná. Bavlněné rouno má zvýšenou schopnost přijímat a následně odpařovat vhkost - matracese zvýšeným obsahem bavlny je tedy ideální volba nejen pro lidi s atopickými ekzémy, alergiemi a chorobami kůže.

KOKOSOVÉ VLÁKNO

Kokosové desky se vyrábí vulkanizací za tepla ze dvou přírodních surovin - z kokosového vlákna a kaučukovníkového mléka (přírodní tekutý latex). Tyto kokosové desky jsou pružné, vzdušné a mají neomezenou životnost. Díky svému přírodnímu charakteru jsou vhodné pro výrobu matrací pro alergiky, protože nejsou živnou půdou pro roztoče a nedrží se v nich vlhkost. Jsou přirozeně antibakteriální, antimikrobiální a hypoalergenní. V matracích se používají zejména k dosažení požadované tvrdosti, vzdušnosti a dlouhé životnosti.















KOŇSKÉ ŽÍNĚ

Tento luxusní přírodní materiál je neuvěřitelně lehký a zároveň vysoce kvalitní. Koňské žíně se do matrací používají z důvodu velké pružnosti a velmi dobrých termoregulačních vlastností. Perfektně také odvádějí vlhkost a zvláště pot. Jádro v matraci z koňských žíní se vyznačuje velmi dlouhou životností. Z homeopatie je navíc známá jejich schopnost odklánět patogenní zóny.

 


PŘÍRODNÍ KAUČUK

Přírodní kaučuk, nazývaný také přírodní latex, pochází z Kaučukovníku brazilského (Havea Brasiliensis). Stejně jako například kokosové vlákno je přirozeně hypoalergenní, antimikrobiální a antibakteriální, což jsou vlastnosti ceněné nejen alergiky a lidmi trpícími kožními problémy. Přírodní kaučuk, použitý v našich matracích ve formě desek o různých tloušťkách, je velice měkký a pružný. Pórovitá struktura latexového jádra v matraci zaručuje velmi dobrou propustnost vzduchu, latexové jádro tím pádem nevlhne a udržuje matraci suchou a dokonale propustnou. Četné studie navíc prokázaly, že latex je o 250% odolnější vůči roztočům, než jakýkoli jiný materiál. Matrace z přírodního latexu také významně eliminuje tvorbu plísní a roztočů.



TAŠTIČKOVÉ PRUŽINY

Předsudky některých lidí vůči pružinovým matracím z důvodu vrzání či rezivění jsou v tomto případě naprosto neopodstatněné, a u našich kvalitních matrací zcela vyloučené. Taštičkové pružiny jsou moderním konstrukčním prvkem pro výrobu matrací vyšší kvality. Základ je tvořen tzv. bonnelovou pružinou, stlačenou do taštičky z netkané textílie. V přírodních matracích se taštičkové pružiny využívají v jádru matrace. Ortopedický efekt taštičkového jádra se projeví nejvýrazněji s vrstvou kokosové, latexové, nebo kombinací obou desek, a je považována za nejlepší řešení při výběru matrace. Zatím nepřekonatelnými vlastnostmi těchto matrací je jejich pružnost, vzdušnost a trvanlivost.


       Kašmír


je druh vlny, získávaný kartáčováním nebo sestřiháváním srsti kašmírské kozy. Takovýmto zpracováním zvíře nedochází žádné újmě, protože kozí srst je 100% reprodukovatelná.

Při výrobě se vlákna ručně třídí podle barvy a (přibližné) jemnosti a perou. Z vyprané vlákniny se pak ručně odstraňují hrubé chlupy a nečistoty. Chomáče vláken se pak strojně rozvolňují a případně mísí s vlnou nebo s šapovým hedvábímVlákna se získávají v barevných odstínech od bílých až po tmavohnědé, jsou pružná, velice hřejivá, mají hebký omak. V matracářství se kašmír používá jako potahový materiál pro jeho výbornou pevnost, jemnost a hebkost.

Textilie ze srstí těchto krásných zvířat jsou známy už nejméně 2000 let.

Označení kašmírská vlna pochází údajně od perského hodnostáře, který ve 14. století zavedl v Kašmíru zpracování těchto vláken v širokém měřítku.

V Evropě se dostaly výrobky z kašmíru do obliby teprve na začátku 19. Století.


TECHNICKÉ KONOPÍ

Konopí se vyznačuje příznivými růstovými vlastnostmi (štíhlý nevětvený stonek) a téměř nulovým obsahem psychoaktivní látky THC. Ze stonku se po zpracování bez chemické úpravy namáčením a třením získávají vlákna, která se spřádají a vzniká materiál pevný a odolný proti vlhkosti a hnilobě.Technické konopí je 100% přírodní materiál, který se vyznačuje velmi dobrou odolností proti vodě a hnilobě. Materiál používaný v matracářství je velmi pevný a tuhý. Technické konopí se používá buď ve formě filcu, jako ochraná vrstva, nebo ve formě desek, jako funkční vrstva matrace. Pro alergiky trpícími alergií na zvířecí chlupy je konopné jádro uprostřed matrace/futonu obzvláště vhodný čistě přírodní, šetrný a ekologický materiál.

Technické konopí je potomek kulturní rostliny s názvem Konopí seté (Cannabis sativa L.), kterou člověk kultivuje od starověku.

Tělo člověka spícího na matraci s konopným jádrem udržuje šlachy a kosti v uvolnění ne však v ochablosti, proto člověk vstane rychleji a cítí se čerstvě a bystře.

DUBOVÉ VLÁKNO (LYOCELL)

Základní surovinou pro výrobu Lyocellu je dřevo nebo recyklované textilie. Dřevo se mechanicky zpracovává na buničinu a ta se po rozdrcení rozpouští nejedovatým rozpouštědlem, které se po technologickém procesu z vlákniny vypírá (recykluje se téměř stoprocentně).

Lyocellové vlákno vyniká vysokou pevností, při jeho výrobě se díky speciální technologii z povrchu vlákna štěpí jemné fibrily, které zajišťují materiálům s využitím Lyocellu příjemný omak. Předností Lyocellu je velmi dobrá afinita k barvivům (brilantnost barev), odolnost proti louhům, úplná biologická rozložitelnost, možnost praní výrobků při 60 °C

Lyocell, ať už použitý jako potah, nebo výplňový materiál zajišťuje plynulý a dostatečně rychlý transport vlhkosti až na povrch matrace a jejímu následnému odpaření do okolního prostoru. Tím se v okolí matrace udržuje nízká vlhkost a současně poskytuje charakteristicky vysokou vzdušnost, čímž se dále zvyšuje komfort spaní.

SRST LAMY ALPAKA

Lama alpaka je druh velblouda. Srst alpaky se stříhá jednou za dva roky a vlákno měří 15 až 26 mikronů, není příliš kadeřavé s měkkým omakem a hedvábným leskem. Příze se vyrábí ze směsi 60% vlny alpaky a ze 40% ovčí vlny.

Živočišný chlup alpaky přenáší své přirozené vlastnosti, kterými jsou hypoalergenní vlastnosti, vysoká měkkost, výborná vzdušnost umožňující dostatečnou cirkulaci vzduchu, termoregulační schopnosti a lehká váha, do rouna či příze, jakožto produktu použitelného pro výrobu matrací. Všechny tyto vlastnosti jsou v matracářství velmi ceněné. I přes vysokou pořizovací cenu jsme do svých produktů sehnali dodavatele této úžasné suroviny, který jí získává zvláště šetrným způsobem z Jižní ameriky.

V Bolívii a Peru se chová asi 350 000 kusů lam Alpaka. Výrobky z této příze se prodávají za dvojnásobnou cenu oproti porovnatelným produktům z čisté merinové vlny.